Naslovnica / Novosti / Filharmonija budućnosti po treći put predstavlja glazbenu sadašnjost i budućnost Splita

Objavljeno: Četvrtak, 19. svibnja 2016.

Filharmonija budućnosti po treći put predstavlja glazbenu sadašnjost i budućnost Splita

Filharmonija budućnosti po treći put predstavlja glazbenu sadašnjost i budućnost Splita

U subotu 21. svibnja na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta Split ansambli HNK Split i splitske Glazbene škole Josipa Hatzea zajedno će izvesti koncert nazvan Filharmonija budućnosti. Treću godinu uzastopce pri kraju kazališne sezone splitska nacionalna kazališna kuća i glazbena škola prebogate tradicije ujedinit će svoje ansamble u koncertu koji će predstaviti sadašnjost i budućnost splitske glazbene scene. Zajedničkom izvedbom učenika Glazbene škole, Zbora i Orkestra splitske Opere i solista ravnat će maestro Ivo Lipanović, a uvodnom skladbom maestro Jure Bučević. Koncert započinje u 20 sati.

Filharmonija budućnosti, već tradicionalni projekt Glazbene škole Josipa Hatzea i HNK Split u svojem je prošlogodišnjem izdanju od kritičara proglašen koncertom iznimne umjetničke i glazbeno-pedagoške vrijednosti koji je fuzijom mladosti i iskustva nadmašio sva očekivanja te ukazao na sinergijsku moć takve suradnje.

Program predstojećeg koncerta otvara Uvertira iz Mozartove opere Così fan tutte. Izvedbom ove uvertire, česte na koncertnim repertoarima, ravnat će Jure Bučević, dugogodišnji član orkestra Opere HNK Split, a od 2013. i redovni student dirigiranja. Slijedi Koncert za saksofon i gudače u Es-duru Aleksandra Glazunova, skladba rapsodična, puna zanosnih arabesknih pasaža saksofona, nad sanjivim harmonijskim teksturama orkestra i duboko uronjena u romantično naslijeđe. Alt-saksofon svirat će Luka Norac, mladi saksofonist iz Sinja. Adagio iz Rodrigovog Concierto de Aranjuez, jednog od vrhunaca gitarističke literature i zaštitni znak španjolske glazbe, uz orkestar izvest će 17-godišnji gitarist Miroslav Mrass. Nakon pauze slijedi Te Deum u C-duru Antona Brucknera. Skladano u grandioznoj maniri, s velikim zborskim i orkestralnim sastavom, ovo djelo pokazuje lakoću kojom je duboko religiozni Bruckner prilazio različitim tehnikama, objedinjujući polifoniju Palestrine, kontrapunkt Bacha, Beethovenov simfonizam, Schubertovu pjevnost, bojeći sve to naprednim harmonijskim jezikom. Kao solisti u Te Deumu nastupit će sopranistica Antonija Teskera, altistica Barbara Sumić, tenor Bože Jurić Pešić i bas Mate Akrap.