Naslovnica / Novosti

Novosti

U zadnjem tjednu kazališne sezone 2014/15 Hrvatsko narodno kazalište Split svojoj publici nudi tri birana dramska naslova po promotivnoj cijeni ulaznica od samo 30 kuna. U ponedjeljak i utorak, 25. i 26. svibnja na programu je IdomenejRolanda Schimmelpfnniga, u četvrtak 28. svibnja Svoji smo, dogovorit ćemo seAleksandra Nikolajeviča Ostrovskog, a u subotu 30. svibnja Kontra progresa Estevea Solera.

U izvedbama baleta Tramvaj zvan čežnja u srijedu i petak 20. i 22. svibnja kao protagonisti će debitirati solisti Baleta Hrvatskog narodnog kazališta Split Irina Čaban Bilandžić u ulozi Blanche DuBois, Artjom Žusov kao Stanley Kowalski, te Katerina Kuznjecova koja će tumačiti ulogu Stelle Kowalski i Silviu Tanase kao Harold Mitchell Mitch.

U posljednjoj ovosezonskoj izvedbi opere Carmen, koja je na programu Hrvatskog narodnog kazališta Split u četvrtak 21. svibnja, u ulozi Don Joséa debitirat će tenor Vladimir Garić. Naslovnu ulogu strastvene i prevrtljive Ciganke Carmen tumačit će Mezzosopranistica Ivana Srbljan, a izvedbom ove popularne opere Georgesa Bizeta ravnat će maestro Ivo Lipanović.

Balet Hrvatskog narodnog kazališta Split premijerno će u subotu 16. svibnja izvesti balet redatelja i koreografa Dinka BogdanićaTramvaj zvan čežnja temeljen na motivima djela Tennesseeja Williamsa, a na glazbu Mladena Tarbuka. U glavnim će se ulogama izmijenjivati čak tri postave solista splitskog Baleta, pa ćemo tako u ulozi Blanche DuBois gledati Elenu Nikolaevu, Irinu Čaban Bilandžić i Albinu Rahmatullinu, Stanley Kowalski bit će Mircea Munteanu, Artjom Žusov i Ivan Boiko, a Stellu Kowalski utjelovit će Simona Caputo, Katerina Kuznjecova i Eva Karpilovska.

Izvedba drameU... bolje sutrakoja se trebala održati u petak, 15. svibnja na Sceni 55 Hrvatskog narodnog kazališta Split otkazana je zbog zauzetosti glumca Gorana Markovića. Naime, Goran kao glavni glumac u filmu Zvizdan odlazi na filmski festival u Cannesu gdje će ovaj film redatelja Dalibora Matanića 17. svibnja biti premijerno izveden u sklopu programa Un Certain Regard. Prvi je to put nakon punih 34 godine da će jedan hrvatski film biti prikazan u službenoj konkurenciji ovog festivala, vjerojatno najprestižnijoj svjetskoj filmskoj smotri.

Splitski gudački kvartet s gošćom pijanisticom Jadrankom Garin održat će u subotu 9. svibnja s početkom u 20 sati u foyeru Hrvatskog narodnog kazališta Split koncert na čijem su programu dvije skladbe Wolfganga Amadeusa Mozarta i Roberta Schumanna.

Zbog izmjene davatelja usluge fiksne telefonije neki od telefona u Kazalištu neće raditi do daljnjega. Ispričavamo se zbog mogućih neugodnosti.

Nastupom u Tijardovićevoj opereti Spli’ski akvarel u ponedjeljak 4. svibnja 2015, na sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split Ratomir Kliškić, prvak opere splitskog HNK obilježat će četrdeset godina umjetničkog djelovanja. Proslavljeni splitski i hrvatski bariton ovu rijetku obljetnicu obilježava ulogom Tome Sale, jedne od mnogobrojnih po kojima ga pamte generacije ljubitelja opere. Tom će prigodom u foyeru Kazališta biti postavljena i prigodna izložba fotografija najznačajnijih trenutaka iz Kliškićeve karijere. Ratomir Kliškić svakako je jedan od najvećih baritona koje je Split ikada dao. Njegov sjajan osjećaj za belkantističku frazu, dotjeran i izjednačen glas u svim njegovim registrima, plemenita glasovna boja kojom se malo tko može podičiti, čimbenici su kojima je ovaj umjetnik osigurao trajno mjesto u analima hrvatske operne umjetnosti.

Balet Hrvatskog narodnog kazališta Split premijerno će u utorak 29. travnja, na Svjetski dan plesa, izvesti predstavu Baletni triptih, odnosno koreografije: Sub Soul, Barok za kapetana i Pixels. Koreografi su Mihai Mezei, Ljiljana Gvozdenović i Dinko Bogdanić. Sub Soul i Pixels izvode se po prvi put, a zanimljivost je da se ovaj potonji izvodi na glazbu Joška Koludrovića što je prva praizvedba baleta koreografiranog na glazbu splitskog skladatelja nakon više od 30 godina.

Župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja proglasio je zatvorenim Festival hrvatske drame 25. Marulićevi dani na svečanosti koja se održala na sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split u utorak 28. travnja s početkom u 20 sati. Nakon osam festivalskih dana i isto toliko predstava prikazanih u službenoj konkurenciji ocjenjivački sud odlučio je nagradu Marul za suvremeni dramski tekst dodijeliti tekstu Potop Mirana Kurspahića, a Potop u režiji autora Kurspahića u izvedbi Umjetničke organizacije KUFER i Teatra &TD dobio je i Marula kao najbolja predstava u cjelini. Najbolja pak predstava po ocjeni gledatelja je 260 dana nastala po dokumentarnom zapisu Marijana Gubine, u režiji Dražena Ferenčine i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, nagradu dnevnog lista Slobodna Dalmacija, generalnog mediskog pokrovitelja Festivala za najbolje glumačko ostvarenje dobila je Alma Prica.

Ponedjeljak 27. travnja pretposljedni je dan 25. izdanja festivala hrvatske drame Marulićevi dani, u sklopu kojeg će u službenoj festivalskoj konkurenciji biti izvedene drame Europa Ivane Sajko i autorski projekt Anice Tomić i Jelene Kovačić My Little Corner of the World, bit će javno pročitan dramski tekst Košnice, a studenti glume i lutkarstva Umjetničke akademije u Osijeku izvest ćže predstavu Nitko kao ja.

U četvrtak 23. travnja, trećeg festivalskog dana 25. Marulićevih dana na sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split s početkom u 20 sati Zagrebačko kazalište mladih izvest će dramu Kristofor Kolumbo Miroslava Krleže u režiji Renea Medvešeka. Naslovnu ulogu igra Krešimir Mikić, a ostale uloge tumače Sreten Mokrović, Zoran Čubrilo, Maro Martinović, Pjer Meničanin, Damir Šaban, Filip Nola, Kristijan Ugrina, te Danijel Ljuboja, Frano Mašković, Jasmin Telalović i Petar Leventić.

Započinju 25. Marulićevi dani

Započinju 25. Marulićevi dani

U Hrvatskom narodnom kazalištu Split u utorak 21. travnja u 20 sati zamjenik ministra kulture Republike Hrvatske Berislav Šipuš otvorit će festival hrvatske drame 25. Marulićevi dani. U sklopu svečanog otvorenja zamjenik ministra uručit će Nagrade za dramsko djelo Marin Držić za 2014. godin, a nakon svečanog otvorenja, kao prva festivalska predstava bit će izvedenaPredstava Hamleta u selu Mrduša Donja Ive Brešana u zajedničkoj produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta i Međunarodnog festivala Kotor-art.

Objavljeno: 14.04.2015.

Boris - sjećanje na glumca

Hrvatsko narodno kazalište Split prisjetit će se Borisa Dvornika 16. travnja na obljetnicu njegova rođenja. Toga dana s početkom u 18 sati u kazališnom foyeru u programu nazvanom „Boris“ moći će se pogledati video-snimke ulomaka iz predstava „Šjora File“, „Ribarske svađe“ i „Libar Marka Uvodića Splićanina“, kao i dijelovi nekih Borisovih televizijskih intervjua.

U... bolje sutra, crnohumorna drama Branka Ružića u produkciji Drame Hrvatskog narodnog kazališta Split, bit će praizvedena na Sceni 55 HNK Split u subotu 11. travnja. Predstavu režira Mijo Jurišić, a uloge tumače mladi glumci Vanda Boban Jurišić, Goran Marković, Marko Petrić, Stipe Radoja i Monika Vuco.