Naslovnica / Novosti

Novosti

Hrvatsko narodno kazalište Split, osnivač i organizator Festivala hrvatske drame Marulićevi dani, uputilo je javni poziv za predlaganje članova Festivalskog vijeća. Poziv proslijeđujemo u cijelosti.

U subotu 14. studenog na Sceni 55, komornoj sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split mladi glumac Pere Eranović premijerno će izvesti monodramu Priče iz Vukovara, svoj autorski projekt nastao na temelju proznih zapisa i ratnih izvještaja Siniše Glavaševića. Nastala kao diplomski rad Pere Eranovića pod mentorstvom izvanrednog profesora Milana Štrljića, monodramaPriče iz Vukovara zajednički je projekt HNK Split i Umjetničke akademije u Splitu, te ujedno prva predstava novog ciklusa splitskog kazališta Scena mladih.

O, Splite grade!naziv je koncerta koji će se, u povodu 40. obljetnice umjetničkog djelovanja dugogodišnje primadone splitske Opere mezzosopranistice Nelli Manuilenko, održati u Hrvatskom narodnom kazalištu Split u subotu 7. studenog s početkom u 19:30 sati. Na svečanom koncertu ove hrvatsko-ukrajinske operne dive koja je na pozornici splitskog teatra nanizala bogatu lepezu velikih opernih uloga, Zborom i Orkestrom HNK Split ravnat će maestro Ivo Lipanović. Na programu su arije iz opera Bizeta, Borodina, Arenskog, Musorgskog, Ponchiellija, te arije Lisinskog i Gotovca i dvije ukrajinske pjesme kao posveta umjetnice svojim domovinama Ukrajini i Hrvatskoj.

U organizaciji Talijanskog instituta za kulturu iz Zagreba i Hrvatskog narodnog kazališta Split u nedjelju 8. studenog s početkom u 18:30 u foyeru HNK Split koncert nazvan Suono Italiano održat će, dvije vrhunske talijanske interpretkinje klasične glazbe, violinistica Francesca Dego i pijanistica Francesca Leonardi. Na programu su djela Debussyja, Stravinskog, Respighija i Paganinija.

Zagrebački Teatar Gavran gostovat će na sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split izvedbama dvaju komedija našeg u svijetu najizvođenijeg dramskog autora Mira Gavrana. Sladoledje na programu u nedjelju 8. studenog s početkom u 20:30h, a Lutkau ponedjeljak 9 . studenog s početkom u 19:30h.

Nakon izvedbi crne komedije Kontra progresa u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu u utorak i srijedu 27. i 28. listopada glumci iz predstave pozivaju studente splitskog Sveučilišta na Afterplay party u kazališnom bifeu Talog. Nakon što su, početkom mjeseca, posjetili prostore Sveučilišta nenajavljenom akcijom Kulturni incident i tako započeli suradnju kojom se Kazalište pokušava približiti studentima Sveučilišta, svojoj nastavnoj bazi, umjetnici splitskog teatra ugostit će studente kojima nude ulaznicu za predstavu po sniženoj cijeni od 30 kuna, a poslije izvedbe i zajedničku zabavu u kazališnom bifeu.

Operna sezona Hrvatskog narodnog kazališta Split započinje u subotu 17 listopada izvedbom glasovite i, na svjetskim opernim pozornicama, rado izvođene opere Samson i Dalilafrancuskog skladatelja Camille Saint-Saënsa. Pod ravnanjem maestra Harija Zlodre, a u režiji Krešimira Dolenčića svoj scenski život u novoj sezoni HNK Split nastavit će predstava čija je premijerna izvedba na otvorenju ovogodišnjeg Splitskog ljeta popraćena kritičarskim hvalospjevima koji su tom prilikom, između ostalog, predstavi poželjeli „dug život na splitskoj sceni ... U vjeri da će publika prepoznati vrijednost ove partiture i njezina odlična splitskog uprizorenja“.

Objavljeno: 29.09.2015.

Otvaranje kazališne sezone 2015/2016

Cijenjena publiko HNK Split,

pozivamo vas na otvaranje uzbudljive kazališne sezone koja će započeti 12. listopada 2015. izvedbom atraktivne baletne dvočinke Bolero / Carmen. Izvanredni plesni ansambl, predvođen umjetničkim ravnateljem Dinkom Bogdanićem, pružit će vam priliku za uživanje u ovoj atraktivnoj i zanimljivoj predstavi.

Možda je upravo to središnje pitanje oko kojeg se vrti Umjetnost intervjua, suvremenoga španjolskog dramatičara Juana Mayorge o kojeg se otimlju svjetska kazališta. U Hrvatskoj taj komad prepun uzbuđenja, humora i emocija premijerno možemo gledati zahvaljujući koprodukciji zadarskoga i splitskoga HNK u režiji Nenni Delmestre.

Poštovana publiko, cijenjeni pretplatnici HNK Split,

pod sloganom Obitelj u gradu, grad u svijetu od 21. rujna do 6. studenoga 2015. odvija se upis pretplata za novu kazališnu sezonu.

“Kao kazalište s nacionalnim predznakom i značajem, a s mediteranskim koloritom i brojnim iskustvima međunarodnih suradnji, ove sezone dajemo sebi u zadaću pronalaziti razlike i sličnosti obiteljskih vrijednosti našeg urbaniteta s obiteljskim vrijednostima tih nekih drugih, većih i moćnijih urbanih megastruktura, zvale se one dekadentnim Parizom, literarnom baštinom Shakespearea ili bogatom glazbenom tradicijom melodiozne Italije.“

Ministar kulture Republike Hrvatske prof. Berislav Šipuš dodijelio je dramskoj umjetnici Kseniji Prohaski, prvakinji Hrvatskog narodnog kazališta Split, naziv nacionalne prvakinje. Ministar je odluku donio na temelju mišljenja Stručnog povjerenstva za dodjelu naziva Nacionalnog prvaka opere, drame i baleta. Čestitamo!

Objavljeno: 17.06.2015.

Komemoracija Petru Selemu

Komemorativni skup u povodu smrti Petra Selema održat će se u velikoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta Split u petak 19. lipnja s početkom u 11 sati. Na pozornici na kojoj je ostvario brojne nezaboravne režije njegov grad i njegovo kazališta oprostit će se od velikog Splićanina, kazališnog redatelja, kazališnog, glazbenog i likovnog kritičara, teatrologa, povjesničara umjetnosti, egiptologa.

Objavljeno: 16.06.2015.

Umro je Petar Selem

Preminuo je Petar Selem, istaknuti intelektualac, kazališni redatelj, kritičar i teatrolog, povjesničar, književnik, egiptolog, esejist, likovni kritičar, umjetnik koji je ostavio snažan trag i u kazališnom životu svog rodnog Splita, na scenama Hrvatskog narodnog kazališta Split i Splitskog ljeta.

Dramska predstava Preobrazba splitskog Hrvatskog narodnog kazališta odlazi na gostovanje u Sloveniju gdje će od 4 – 6. lipnja nastupiti u sva tri tamošnja nacionalna kazališta u Mariboru, Ljubljani i Novoj Gorici.

Izvedbom crnohumorne drame Kontra progresa suvremenog katalonskog dramatičara Esteve Solera na sceni Hrvatskog narodna kazališta Split u subotu 30. svibnja splitska nacionalna kazališna kuća privodi kraju sezonu 2014/15. Ovom će prigodom glumci splitskog teatra Goran Marković, Nives Ivanković i Trpimir Jurkić koji su protagonisti hvaljenog filma Zvizdan po prvi put nastupiti na matičnoj pozornici nakon velikog uspjeha na festivalu u Cannesu.