Naslovnica / Novosti

Novosti

Objavljeno: 06.01.2016.

Siječanj u HNK Split

Bijeli balet, dramska premijera uvijek intrigantnog Jeana Cocteaua, Madama Butterfly u interpretaciji najbolje korejske sopranistice, Beethoven u izvedbi Orkestra HNK Split... samo je dio bogate i raznovrsne ponude splitskog kazališta u siječnju.

Vijeće festivala hrvatske drame Marulićevi dani na sjednici održanoj u Hrvatskom narodnom kazalištu Split u srijedu 30. prosinca izabralo je tri nova člana tog tijela. Novi članovi su Tatjana Bertok Zupčević, Lada Martinac Kralj i Višnja Rogošić.

Staru godinu Novogodišnji koncert Orkestra Hrvatskog narodnog kazališta Split i 2015. će godinu zaključiti s tri izvedbe tradicionalnog Novogodišnjeg koncerta koji je na programu 28, 29. i 30. prosinca s početkom u 20 sati. Izvedbama će ravnati maestro Uroš Lajovic, a na programu su u prvom djelu Kubanska uvertira i Rapsodija u plavom Georgea Gershwina, a u drugom valceri i polke Johanna Straussa mlađeg i Ferenca Lehára. Solist u Rapsodiji u plavom mladi je splitski pijanist Tonči Tranfić.

Kazališno vijeće Hrvatskog narodnog kazališta Split na sastanku održanom 18. prosinca podržalo je odluku intendanta Gorana Golovka da se vršitelju dužnosti ravnatelja Baleta Dinku Bogdaniću izrekne Upozorenje pred redoviti otkaz ugovora o radu. Takvu odluku intendant je donio budući da „nije utvrđeno da je postojalo uznemiravanje pojedinog radnika, ali da, zbog povremenog ponašanja gospodina Bogdanića prema ansamblu postoji povreda obveza iz radnog odnosa i to temeljem određenja čl. 100. st. 1. toč. 7. Pravilnika o radu HNK Split“.

Izjavu intendanta i priopćenje Kazališnog vijeća prenosimo u cijelosti.

Zbor i Orkestar Hrvatskog narodnog kazališta Split pod ravnanjem maestra Harija Zlodre izvest će tradicionalni Božićni koncertu petak i subotu 18. i 19. prosinca s početkom u 20 sati. Kao solisti nastupit će sopranistica Antonija Teskera, mezzosopranistica Terezija Kusanović, tenor Saša Jakelić, te klarinetist Željko Milić, dok je zborovođa Ana Šabašov. Na programu su djela Ramireza, Rahmanjinova, Grubera, Zajca, Wadea, Schuberta, Adama i Berlina.

Komorni orkestar Splitski virtuozi održat će adventski koncert u foyeru Hrvatskog narodnog kazališta Splitu subotu 12. prosinca u 20 sati. Koncertom će ravnati Wladimir Kossjanenko, a kao gošća večeri nastupit će mlada japanska violinistica Mai Suzuki pobjednica Međunarodnog natjecanja „Vaclav Huml“ 2013.g. Na programu su Četiri godišnja doba Antonija Vivaldija, Simfonija br.3 u D-duru Luke Sorkočevića i Rumunjski plesovi Béle Bartóka.

Objavljeno: 08.12.2015.

Preobrazba na gostovanju u Pragu

Hrvatsko narodno kazalište Split gostovat će u Pragu izvedbom dramske predstave Preobrazba koja će 10. prosinca igrati na sceni tamošnjeg kazališta Činoherní klub. Prvo je to gostovanje splitskog kazališta u Pragu i to s dramatizacijom jednog od najznačajnijih djela cjelokupne svjetske književnosti, pripovijetke Preobrazba znamenitog Pražanina Franza Kafke. Splitski će teatar uzvratiti gostoprimstvo uglednom praškom kazalištu ugošćavanjem njihove produkcije Krležine Lede na proljeće.

Adventsko doba u Hrvatskom narodnom kazalištu Split i ove će godine započeti izvedbama najpopularnijeg i najizvođenijeg naslova cjelokupne baletne literature, OrašaraPetra Iljiča Čajkovskog. Prva od ukupno šest izvedbi u prosincu na programu je u subotu 5. prosinca s početkom u 17 sati, a slijede izvedbe 8, 10, 12, 15. i 23. prosinca. Baletnu bajku za sve uzraste o snu djevojčice Klare na Badnju noć Balet HNK Split izvodi u koreografiji i režiji Waczlawa Orlykowskog koju je na splitsku pozornicu prenio Dinko Bogdanić. Orkestrom splitskog HNK ravnat će maestro Hari Zlodre, a u glavnoj ulozi Klare izmjenjivat će se tri solistice splitskog Baleta: Eva Karpilovska, Hazuki Tanase i Monica Dinoni. Ulogu Princa tumačit će Ivan Boiko i Artjom Žusov, a onu Orašara, igračke koju Klara dobije na poklon i koja oživi u njenom snu Aleksandar Korijakovski i Jevhen Baranovski. U ovoj spektakularnoj ansambl-predstavi na scenu izlazi preko stotinu plesača, a osim baletnih solista, ansambla i orkestra, u izvedbi sudjeluju i Baletni studio, te članice ženskog zbora HNK Split.

U skladu s odredbama Pravilnika o statusu, ustrojstvu i financiranju Festivala hrvatske drame «Marulićevi dani», Festival "26. Marulićevi dani" bit će održan u svom tradicionalnom terminu, odnosno u vremenu od 21. do 28. travnja 2016. (čl. 8 pravilnika), a izbornik će biti imenovan na prvoj sjednici Festivalskog vijeća.

Hrvatsko narodno kazalište Split objavljuje Javni poziv za predlaganje članova Festivalskog vijeća „Marulićevih dana“. Na temelju članka 10. Pravilnika o Festivalu hrvatske drame „Marulićevi dani“, intendant Hrvatskog narodnog kazališta Split upućuje

PONOVLJENI JAVNI POZIV

za predlaganje članova Festivalskog vijeća „Marulićevih dana“

Predstave Hrvatskog narodnog kazališta Split Đavo u selu i Mefistofeleproglašene su najboljim baletnim i opernim produkcijama, a Ivica Čikeš ostvario je najbolju opernu ulogu u hrvatskom kazalištu tijekom posljednje dvije godine. Ocjena je to žirija Nagrade hrvatskog glumišta koji je ove najuglednije hrvatske kazališne nagrade dodijelio tim predstavama i umjetniku splitske nacionalne kazališne kuće.

Drama Elvisa Bošnjaka Kašeta brokava, podnaslovljena Mali Lear iz Veloga Varoša, novi tekst Elvisa Bošnjaka bit će praizvedena na sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split u petak 27. studenog. Na svoj suptilan, snažan i dirljiv način Bošnjak piše svojevrsnu repliku na Shakespeareova Kralja Leara smještenu u suvremeni Split. Predstavu režira Nenni Delmestre, a glavnu ulogu tumači Trpimir Jurkić.

U sklopu manifestacije Noć kazalištaulaznice za izvedbu operne predstave Samson i Dalila u subotu 21. studenog Hrvatsko narodno kazalište Split ponudit će po cijeni upola nižoj od uobičajenih. Naime, sedma po redu Noć kazališta održava se tog dana u Hrvatskoj pod sloganom Bitni ili nebitni.

Otvorena pretplata naziv je novog pretplatničkog ciklusa Hrvatskog narodnog kazališta Split koji se od danas može kupiti i koristiti, a namijenjen je redovitim posjetiteljima Kazališta koji, ukoliko kazalište posjećuju barem deset puta u sezoni, ostvaruju mogućnost značajnih popusta.

Hrvatsko društvo dramskih umjetnika objavilo je nominacije za Nagradu hrvatskog glumišta za 2015. godinu. Među nominiranima su osam umjetnika našeg kazališta i predstava nastalih u produkciji HNK Split i Splitskog ljeta