Naslovnica / Novosti

Novosti

Komični balet Vragolasta djevojka premijerno će biti izveden na sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split u subotu 20. veljače, s početkom u 20 sati. Balet HNK Split vraća se tako jednom od najomiljenijih i najstarijih naslova klasične baletne literature koji je posljednji put premijerno postavljen u splitskom teatru 1988. I onda, kao i sada koreografiju i režiju potpisuje Norman Arthur Dixon, danas 90-godišnji britanski koreograf koji je Vragolastu djevojku u svojoj dugoj karijeri postavljao u brojnim kazalištima Hrvatske, bivše Jugoslavije, Južne Amerike... Danas njegovu koreografiju u HNK Split prenosi Dinko Bogdanić.

Svjetski proslavljeni ukrajinski pijanist Jurij Kot održat će solistički recital na velikoj pozornici Hrvatskog narodnog kazališta Split u ponedjeljak 22. veljače s početkom u 19:30h. Na programu su djela Beethovena, Chopina, Čajkovskog i Rahmanjinova.

Komični balet Vragolasta djevojka, na glazbu Ferdinanda Hérolda i Ludwiga Hertela premijerno će izvesti Balet Hrvatskog narodnog kazališta Split u subotu 20. veljače s početkom u 20 sati. Jedan od najdugovječnijih i najvažnijih naslova cjelokupne današnje baletne literature dolazi nam u koreografiji Normana Arthura Dixona koju na pozornicu splitskog teatra prenosi Dinko Bogdanić. Orkestrom HNK Split ravnat će maestro Hari Zlodre, a glavne uloge povjerene su solistima Splitskog Baleta. U ulozi Lise, kćerke bogate zemljoposjednice, izmjenjivat će se Eva Karpilovska, Hazuki Tanase i Ekaterina Kuznjecova. Ulogu mladog seljaka Colasa, u kojeg je Lisa zaljubljena unatoč majčinom protivljenju tumačit će Artjom Žusov i Ivan Boiko, a u ulozi bogate udovice Madame Simone, Liseine majke bit će alternativno Lev Šapošnikov i Igor Gluškov. Liseinog nesuđenog mladoženju, infantilnog Alaina igrat će Aleksandar Korijakovski i Remus Dimache.

Objavljeno: 09.02.2016.

Komemoracija za Peru Vrcu

Komemoracija za Peru Vrcu, nedavno preminulog glumca Hrvatskog narodnog kazališta Split održat će se u foyeru splitskog HNK u srijedu 10. veljače s početkom u 12 sati.

Hrvatsko narodno kazalište Split objavilo je javni poziv za novi dramski tekst u sklopu projekta Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje privatnog i obiteljskog života. Prijaviti se mogu neobjavljivani i neizvedeni dramski tekstovi koji se bave problematikom zadanom ovom okvirnom. Tekst za koji se odluči stručno povjerenstvo dobit će novčanu nagradu od 30.000 kuna, a HNK Split preuzima obavezu postaviti ga na scenu.

Opera Hrvatskog narodnog kazališta Split izvest će Bizetovu operu Carmen četiri puta u predstojećih osam dana od utorka 9. veljače do 16. veljače, a po prvi put Orkestrom i Zborom HNK Split, te solistima ravnat će maestro Marco Boemi, talijanski dirigent i pijanist, česti gost svjetskih koncertnih dvorana i opernih pozornica. U naslovnoj će ulozi nastupiti prvakinja splitske Opere mezzosopranistica Terezija Kusanović. Prva od četiri reprizne izvedbe predstave koja je premijeru imala u veljači prošle godine na programu je na pokladni utorak, a Kazalište će svakom maskiranom gledatelju odobriti kupovinu ulaznice po cijeni od 30 kuna no samo ukoliko zadovolje kriterije sudaca Krnjevalskog suda spli'skoga maškaranoga teatra.

Violinistica Svjetlana Lucija Mandić, violončelist Robert Žburin i pijanistica Kristina Cvitanić će u foyeru Hrvatskog narodnog kazališta Split u ponedjeljak 8. veljače s početkom u 17 sati izvesti koncert posvećen 110. obljetnici rođenja genijalnog hrvatskog skladatelja i dirigenta Borisa Papandopula . Na programu su djela Haydna, Rahmanjinova i samog Papandopula, a koncert je zamišljen kao svojevrsni performans, u kojem će sudjelovati balerine koje će, kao i glazbenice, nositi haljine modne dizajnerice i kiparice Lucije Myšičkove. Pokretne skulpture baletnih umjetnica, uz glazbu trija generacijski povezanih i višestruko nagrađivanih splitskih glazbenika spojit će tako umjetnosti glazbe, kiparstva, baleta i performansa, te modni dizajn.

Dan uoči subotnje premijere drame Jeana Cocteaua Strašni roditeljiu Hrvatskom narodnom kazalištu Split u prostoru Francuske alijanse u Marmontovoj ulici u petak 5. veljače s početkom u 19 sati bit će prikazan istoimeni francuski film iz 1948.

Jučer je u Splitu u 88. godini preminuo Pero Vrca, umirovljeni glumac splitskog Hrvatskog narodnog kazališta.

Drama Hrvatskog narodnog kazališta Split premijerno će, u subotu 6. veljače, izvesti Strašne roditelje Jeana Cocteaua. Komično-sentimentalnu dramu intrigantnog zapleta s pet lica i tri bizarna ljubavna trokuta iz pera osebujnog i svestranog umjetnika na scenu splitskog teatra postavlja redatelj Goran Golovko, a uloge tumače Bruna Bebić, Arijana Čulina, Nikola Ivošević, Nikša Arčanin i Anastasija Jankovska.

Dom Bernarde Albe, drama Federica Garcíe Lorke u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta Zadar gostovat će na sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split u ponedjeljak 1. veljače. Lorcinu dramu o seksualnoj, emocionalnoj i egzistencijalnoj zapretenosti žena zatočenih strogim kulturnim i društvenim tabuima u nepodnošljivoj patrijarhalnoj sredini režirao je Dražen Ferenčina, a naslovnu ulogu udovice Bernarde tumači Jasna Ančić, a uloge njezinih kćeri Tihana Lazović, Žana Bumber, Anđela Ćurković-Petković, Helena Kalinić, Mia Zara Burčul, Lucija Matković i Sanja Petrovski. Izvedba na sceni HNK Split započinje u 19:30.

Djelu Ludwiga van Beethovena, jedne od najznačajnijih figura cjelokupne zapadne glazbe, posvećen je koncert Orkestra Hrvatskog narodnog kazališta Split. Jednostavno nazvan Beethoven, koncert će se održati na pozornici splitskog teatra u subotu 30. siječnja s početkom u 19:30. Orkestrom će ravnati maestro Alan Bjelinski, a solistica na klaviru bit će splitska pijanistica Vesna Podrug. Na programu su Peti (Carski) koncert u Es-duru i Četvrta simfonija u B-duru.

Madama Butterfly Giacoma Puccinija, jedan od najljepših, najpopularnijih i najizvođenijih naslova cjelokupnog opernog repertoara, vraća se na pozornicu splitskog Hrvatskog narodnog kazališta. U tri predstojeće izvedbe koje su na programu 19, 21. i 25. siječnja kao protagonisti će po prvi put u Splitu nastupiti trenutno najbolja korejska sopranistica Mi-Seon Oh u naslovnoj ulozi, te Ivan Momirov, bugarski tenor zavidne međunarodne karijere kao Pinkerton, dok će ulogu Sharplessa tumačiti iskusni talijanski bas-bariton Marcello Lippi. Solistima, orkestrom i zborom ravnat će maestro Ivo Lipanović, a redatelj predstave koja je premijerno izvedena u ožujku prošle godine je Dražen Siriščević.

Premijera drame Strašni roditelji održat će se 6. veljačena sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split umjesto u prethodno najavljenom terminu 27. siječnja. Razlog odgode ozljeda je glumca Nikše Arčanina do koje je došlo na probi predstave. Iako ozljeda, srećom, nije teže prirode po liječničkoj preporuci neophodno je nekoliko dana potpunog fizičkog mirovanja, pa je bilo nužno odgoditi premijernu izvedbu.

Kazališni kritičar Igor Ružić novi je izbornik Festivala hrvatske drame Marulićevi dani. Jednoglasno je tako odlučilo Vijeće Marulićevih dana na sjednici održanoj danas u Splitu.

Ovogodišnje izdanje jedinog kazališnog festivala posvećenog hrvatskoj drami održat će se u tradicionalnom terminu od 21 – 28. travnja u Splitu, u organizaciji Hrvatskog narodnog kazališta Split. Krajnji rok u kojem kazališta mogu prijaviti predstave za sudjelovanje na Festivalu je 11. siječnja.