Naslovnica / Novosti

Novosti

U Ministarstvu kulture 31. ožujka 2016. godine održana je objava dobitnika Nagrade za dramsko djelo „Marin Držić“ za 2015. godinu. Prvonagrađena je drama „Veliki hotel Bezdan“ Dina Pešuta, drugu je nagradu dobila crnohumorna komedija Davora Špišića „Na gumama su...“, a treću nagradu ravnopravno dijele drame„Zašto da išta mijenjam?“ Sanje Porobija i „Nema života na Marsu“ Une Vizek. Nagrade će biti dodijeljene na otvorenju 26. Marulićevih dana u Splitu 21. travnja.

Orkestar Hrvatskog narodnog kazališta Split i Martina Filjak, jedna od naših najdarovitijih glazbenica mlađe generacije, na sceni HNK Split održat će koncert nazvan Slike s izložbe u subotu 2. travnja s početkom u 20 sati. Koncertom ravna maestro Ivo Lipanović, a na programu su Drugi koncert za klavir i orkestar u c-molu Sergeja Rahmanjinova, te Slike s izložbe Modesta Petroviča Musorgskog.

Zagrebačko kazalište Planet Art gostovat će u Hrvatskom narodnom kazalištu Split na čijoj će velikoj sceni u četvrtak 31. ožujka s početkom u 19:30 izvesti dramu Posljednja Freudova seansa Marka St. Germaina višestruko nagrađivanog američkog dramatičara. Predstavu je režirao Marko Torjanac koji i igra ulogu Freuda, dok drugu ulogu u komadu, onu poznatog američkog pisca Clive Staples Lewisa tumači Frano Dijak.

"Ove godine, kao nikad prije (a tko zna kad opet), istog dana, u nedjelju 27. ožujka, sav kršćanski svijet slavit će svoj najveći blagdan, Uskrs, a sav kazališni svijet obilježit će svoj dan." tako svoju započinje naš prvak i v.d. ravanatelja Drame našeg kazališta u tradicionalnoj poruci koju svake godine šalje neki od hrvatskih kazališnih umjetnika za Međunarodni dan kazališta 27. ožujka.

Međunarodnu poruku ove je godine kazališnom urbi et orbi uputio veliki Anatolij Vasiljev, redatelj koji je i u našem kazalištu ostavio nezaboravan trag. On postavlja pitanje je li nam danas potrebno kazalište i odgovara: "Dovraga gadgeti i kompjutori – idite u kazalište, zauzmite redove u parteru i ložama, pažljivo slušajte riječ i gledajte žive slike – pred vama je teatar, ne potcjenjujte ga i ne propuštajte u svom užurbanom životu.
Kazalište je potrebno svakojako.
Samo jedno kazalište nije potrebno – to je teatar političkih igara, teatar političke mišolovke, teatar političara i teatar politike. Teatar svakodnevnog terora – osobnog i kolektivnog, teatar leševa i teatar krvi na trgovima i ulicama, u metropolama i provinciji, među religijama i narodima."

Izvedba drame Kašeta brokava 24. ožujka otkazana je zbog dana žalosti koji je u Hrvatskoj proglašen zbog žrtava terorističkog napada u Bruxellesu.

Naši političari i njihovi lakeji ili sluge, najniže su vrste ljudi koji su oteli ono najbolje od onoga što imamo, od tradicija Hrvatske, Dalmacije i svih drugih prekrasnih i prebogatih dijelova naše domovine.

Splitski HNK pokazao je još jednom svoje svjetsko lice, predstavu dostojnu ‘Carskog grada’ u režiji Nenni Delmestre, a prema fantastičnom tekstu Elvisa Bošnjaka.

Taj već uigrani splitski dramski par prekrasno se, ponosno-snažno i istovremeno nježno, nadovezao na najbolje tradicije Tijardovića, Smoje, Popadića u slavljenju života i smijeha, ljubavi prema majci i rodnoj grudi jednoga Kaštelana, nostalgiji jednog Arsena.

Redatelj svjetskog glasa Giancarlo del Monaco, Lana Kos, operna diva najvećih svjetskih pozornica, miljenik splitske publike tenor Domagoj Dorotić, nacionalni operni prvak Ivica Čikeš, bariton Ventseslav Anastasov, pjevač koji je pozornicu dijelio s najvećim imenima opernog svijeta... Zbor i Orkestar splitskog HNK, svi pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića uprizorili su, po prvi put u povijesti splitskog teatra, Ernanija rijetko izvođeni Verdijev dragulj. Premijerna je izvedba požnjela odlične kritike, a publika je snažnim aplauzom i povicima Bravo iskazala svoje oduševljenje. Posljednje dvije izvedbe opere Ernani u ovoj kazališnoj sezoni na programu su 21. i 23. ožujka.

Splitska tvrtka VAJT Jerka Trogrlića za svoje je kampanje u 2015. godini osvojila čak dvije nagrade Hrvatske udruga za odnose s javnošću. Struka je njegov projekt „Kulturni incidenti“ kojim se promoviralo novu kazališnu sezonu HNK Split proglasila najboljim u kategoriji odnosa s javnošću u javnome sektoru. Trogrlić je Grand Prix dobio i u kategoriji političke komunikacije za projekt 'Srđan Gjurković - jednostavno dostupan“.

Tenor Domagoj Dorotić debitirat će u naslovnoj ulozi u operi Ernani Opere Hrvatskog narodnog kazališta Split na izvedbi u subotu 12. ožujka. Ovaj rjeđe izvođeni operni dragulj Giuseppea Verdija po prvi je put, s velikim uspjehom, u Splitu premijerno izveden 5. ožujka pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića, a u režiji Giancarla del Monaca, jednog od najuglednijih i najtraženijih svjetskih opernih redatelja. Ulogu prognanog vojvode Ernanija u prve tri izvedbe tumačio je talijanski tenor Roberto Iuliano, a u predstojećim izvedbama Ernani će biti miljenik splitske operne publike, hrvatski tenor Domagoj Dorotić. Pored njega, kvartet sjajnih protagonista i na predstojećim izvedbama bit će svjetski proslavljena mlada hrvatska sopranistica Lana Kos u ulozi Elvire, nacionalni operni prvak bas Ivica Čikeš kao de Silva, te bugarski bariton zavidne međunarodne karijere Ventseslav Anastasov.

Balet splitskog Hrvatskog narodnog kazališta vratio se iz Sarajeva gdje je, na svom prvom, povijesnom gostovanju u tom gradu, nastupio na Internacionalnom festivalu Sarajevska zima 2016. izvedbom suvremene plesne predstave 5 do 12 u koreografiji i režiji Igora Kirova. Hvaljenu i popularnu predstavu i na ovom je gostovanju postigla je velik uspjeh. Prepuno gledalište sarajevskog Narodnog pozorišta ispratilo ju je gotovo desetominutnim aplauzom i ovacijama. Nastup na Sarajevskoj zimi drugo je inozemno gostovanje predstave koja je nedugo nakon praizvedbe na prošlogodišnjem Splitskom ljetu izvedena i na uglednom međunarodnom festivalu Ohridsko ljeto u Makedoniji. Na matičnoj sceni splitskog teatra 5 do 12 ponovno je na programu u petak 11. ožujka s početkom u 19:30h.

Suvremena plesna predstava 5 do 12 Baleta splitskog Hrvatskog narodnog kazališta u koreografiji i režiji Igora Kirova gostuje danas u sarajevskom Narodnom pozorištu u sklopu Internacionalnog festivala Sarajevo “Sarajevska zima”. Drugo je to inozemno gostovanje ove hvaljene i popularne predstave koja je nedugo nakon praizvedbe na prošlogodišnjem Splitskom ljetu gostovala i na uglednom međunarodnom festivalu Ohridsko ljeto u Makedoniji.

Opera Hrvatskog narodnog kazališta Split u subotu 5. ožujka premijerno će izvesti operu Ernani Giuseppea Verdija. I na svjetskim pozornicama rijedak Verdijev operni dragulj po prvi put se scenski postavlja na pozornici splitskog teatra. Respektabilan autorski tim predvode dirigent Ivo Lipanović, te jedan od najcjenjenijih i najtraženijih svjetskih opernih redatelja Giancarlo del Monaco koji osim režije potpisuje scenografiju i kostimografiju. Protagonisti su svjetski poznata hrvatska sopranistica Lana Kos u jednoj od najtežih uloga dramskog koloraturnog soprana, bugarski bariton Ventseslav Anastasov, pjevač s iskustvom nastupa na najvećim opernim pozornicama, između ostalih i onoj njujorškog Metropolitana, talijanski tenor Roberto Iuliano koji tumači naslovnu ulogu Ernanija, te nacionalni operni prvak bas Ivica Čikeš.

Bas bariton Marijo Krnić predstavit će se publici koncertom solo-pjesama nazvanim Smijeh i suze u foyeru Hrvatskog narodnog kazališta Split u ponedjeljak 7. ožujka s početkom u 17:30. Krnića će na klaviru pratiti Vesna Podrug, a na programu koncerta bit će napjevi Franza Schuberta, Edvarda Griega, Richarda Straussa, Cezara Antonoviča Kjuia i Josipa Hatzea. Koncert je ime dobio po prvoj pjesmi, Schubertovoj Smijeh i suze (Lachen und Weinen), a u tom je naslovu sažeta tema čitavog programa. Odabrane pjesme govore o ljubavnim ushićenjima i patnjama, o prolaznosti života i mnogim temama koje nas zaokupljaju tijekom života.

Dugogodišnja prvakinja Opere Hrvatskog narodnog kazališta Split, a već dugo i predana glazbena pedagoginja Cynthia Hansell Bakić održat će koncert nazvan Američka razglednica u foyeru HNK Split u petak 4. ožujka s početkom u 20 sati. Cynthiju će na klaviru pratiti pijanist Zoran Velić, a kao gosti koncerta nastupit će klarinetist Željko Milić, bas bariton Mate Akrap, te baletni umjetnici Dinko Bogdanić, Tina Hatlak i Bojana Lipovščak. Program koncerta čine isključivo pjesme američkih autora kao što su George Gershwin, Cole Porter, Ernesto Lecuona, Richard Rodgers, Jerome Kern, te crnačke duhovne pjesme.

Na Sjednici Vijeća Festivala hrvatske drame „Marulićevi dani“ održanoj 23. veljače 2016. godine u Zagrebu u Ministarstvu kulture, pod predsjedanjem zamjenice ministra kulture dr. sc. Ane Lederer i intendanta HNK Split i ravnatelja Marulićevih dana Gorana Golovka, prihvaćen je program predstojećeg 26. Festivala hrvatske drame koji će se održati u Splitu od 21. do 28. travnja ove godine. Izbornik Festivala kazališni kritičar Igor Ružić odabrao je deset predstava za izvođenje u službenoj festivalskoj konkurenciji. Osam predstava dolazi iz kazališta iz Hrvatske, jedna iz Bosne i Hercegovine, a jedna u hrvatsko-slovensko-makedonsko-srpskoj produkciji produkciji.