Naslovnica / Marulićevi dani / Arhiva / 6. Marulićevi dani (1996)

6. Marulićevi dani (1996)

Šesto izdanje Festivala hrvatske drame Marulićevi dani održalo se u Splitu od 21. do 30. travnja 1996. U izboru Jakova Sedlara festivalski program:

Ivan Antun Nenadić KAKO JE IZDAN ISUS HNK Split
Marko Uvodić MALI LIBAR Gradsko kazalište mladih Split
Nedjeljko Fabrio - Ivica Boban SMRT VRONSKOG HNK Ivana pl. Zajca Rijeka
Borislav Vujičić GLEMBAJEVIĆ Kazalište Komedija Zagreb
Slavko Kolar BREZA DK Gavella Zagreb
Miro Gavran KAD UMIRE GLUMAC Epilog teatar Zagreb
Ivo Brešan JULIJE CEZAR HNK Split
August Šenoa - Nino Škrabe KLETVA HNK Zagreb
Mislav Brumec SMRT LIGEJE HNK u Osijeku i ZEKAEM
Josip Vela - Leo Katunarić MEDEJA 1995 ZEKAEM
Lukas Nola PTICE II Teatar ITD Zagreb
   

Ocjenjivački sud za kazalište Šestoga festivala hrvatske hrame Marulićevi dani u sastavu: Želimir Ciglar, Mani Gotovac, Joško Juvančić (predsjednik), Vlatko Perković i Drago Šimundža dodijelio je većinom glasova ove nagrade:
Nagrada za najbolju predstavu u cjelini - Dramsko kazalište Gavella za predstavu "Breza" Slavka Kolara
Nagrada za doprinos kazališnom činu - Ilija Zovko za ulogu Landeke u predstavi "Julije Cezar" Ive Brešana u izvedbi HNK Split
Ozren Prohić - za scensko istraživanje hrvatske baštine u predstavi "Kako je izdan Isus" Ivana Antuna Nenadića u izvedbi HNKSplit
Nagrada za kostimografiju - Dijana Kosec-Bourek za povijesnu preciznost i likovnu ljepotu kostima u predstavi "Kletva" HNK Zagreb.
Nagrada za scenografiju - Zlatko Kauzlarić Atač za izuzetno osmišljen scenski prostor suvremenim likovnim sredstvima u predstavi "Kako je izdan Isus" HNK Split.
Nagrade za glumačke domete, raznovrsnost i novine u glumačkom izrazu dobili su: Goran Grgić, Ljubomir Kerekeš, Milan Pleština, Bojana Grgurić-Novaković i Boris Svrtan.
U konkurenciji programa "Nove Hrvatske kazališne realnosti" 6. Marulićevih dana festivala hrvatske dramske riječi ocjenjivački sud radio je u sastavu: Branka Brekalo (novinarka), Bruna Bebić Tudor (glumica), Trpimir Jurkić (glumac), Eugen Jakovčić (novinar) i Anatolij Kudrjavcev (kazališni kritičar, predsjednik žirija) i ovako odlučio o nagradama:
Nagrada za najbolji suvremeni dramski tekst - Miro Gavran za tekst "Kad umire glumac"
Nagrade za glumačku kreaciju: Pero Kvrgić za ulogu Tomislava u predstavi "Kad umire glumac" u izvedbi Epilog teatra iz Zagrba i Doris Šarić Kukuljica za sugestivnu kreaciju - ulogu Medeje u predstavi "Medeja 1995" Zagrebačkog kazališta mladih.