Naslovnica / Marulićevi dani / 26. Marulićevi dani / Novosti / Bogat program trećeg festivalskog dana 26. Marulićevih dana

Objavljeno: Petak, 22. travnja 2016.

Bogat program trećeg festivalskog dana 26. Marulićevih dana

U popratnom programu 26. Marulićevih dana u subotu 23. travnja u Nečujmu na Šolti održat će se 18. pjesničke manifestacije Ča, more, judi. Katamaran koji će prevoziti goste i publiku manifestacije krenut će u 10 sati s Gata sv. Petra, a tijekom vožnje do Šolte studenti glume i lutkarstva Umjetničke akademije u Osijeku premijerno će pročitati dramski tekst Na gumama su... Davora Špišića, drugonagrađeni na natječaju Marin Držić za 2015. godinu. U Nečujmu će se položiti vijenac na kuću u kojoj je boravio Marko Marulić, a u programu manifestacije sudjelovat će učenici osnovnih škola „Grohote“ i „Lučac“, kao i pobjednik Dječjeg pričigina 2016.

Na sceni 55 Hrvatskog narodnog kazališta Split s početkom u 16:30 sati pod mentorstvom prof. Rade Šerbedžije i doc. Lenke Udovički studenti studija Gluma i mediji Sveučilišta u Rijeci predstavit će se izvedbom Stranca R.W. Fassbindera, u režiji Aleksandra Švabića.

U foyeru Hrvatskog narodnog kazališta Split s početkom u 18 sati predstavit će se studenti 3. godine Preddiplomskog studija Gluma Umjetničke akademije u Splitu, i to izvedbom odabranih prizora iz Držićevih komedija pod mentorstvom izv. prof. Gorana Golovka.

Ulaz na sva događanja u popratnom festivalskom programu je besplatan.

Na veliku scenu Hrvatskog narodnog kazališta Split u subotu, 23. travnja predstavu U registraturi Darija Harjačeka i Ante Kovačića izvest će ansambl Gradskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba. U predstavi koju je režirao Dario Harjaček igraju Igor Kovač, Ivana Roščić, Siniša Ružić, Sven Medvešek, Sven Šestak, Nenad Cvetko, Janko Rakoš, Živko Anočić, Filip Križan, Zoran Gogić, Nikola Baće, Perica Martinović, Ksenija Pajić, Nela Kocsis, Jelena Miholjević, Ivana Bolanča, Antonija Stanišić Šperanda, Ivan Grčić, Ana Kvrgić, Anica Kovačević, Branimir Bobinac, Matko Jakovljević i Martin Turšić.

Roman Ante Kovačića dramatizirao je sam redatelj Harjaček, a dramaturginja na predstavi bila je Ivana Sajko. Izbornik Marulićevih dana Igor Ružić o predstavi je zapisao: „Hrabra adaptacija proznog klasika, čini se, nova je tendencija repertoara najveće kuće dramskog kazališta u Hrvatskoj, zagrebačkog DK Gavella. U režiji i dramatizaciji Darija Harjačeka, Kovačićevo putovanje između sela i grada je prepoznatljivo, istodobno tradicionalno u izgradnji scenske slike i suvremeno u pretapanju planova, radnje i likova. Možda i najbolji srednjostrujaški teatar u hrvatskom teatru ove godine, u svakom slučaju respektabilna predstava, a možda i puno više od toga.“

Pored redatelja Harjačeka i dramaturginje Sajko autorski tim čine i scenografkinja Vesna Režić koja je zajedno s Maritom Ćopo izradila i maske, kostimografkinja Marita Ćopo, autor glazbe Frano Đurović, koreografkinja Ana Kreitmeyer, oblikovatelj svjetla Zdravko Stolnik, suradnica za govor Ivana Buljan Legati, korepetitor Martin Turšić, autor kiparskih radova Miljenko Sekulić.