Novosti

Nagrade Marul 26. Marulićevih dana dobili su:

Marul za suvremeni dramski tekst drama Kašeta brokava(ili Mali Lear iz Veloga Varoša) Elvisa Bošnjaka u režiji Nenni Delmestre i izvedbi glumačkog ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu;

Marul za dramaturgiju predstave Jasna Žmak i Goran Ferčecza predstavu Mi smo kraljevi a ne ljudi u režiji Matije Ferlina i koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i Kunstenfestivaldesarts, Bruxelles.

Marul za predstavu u cjelinipredstava Kaberet tamne zvijezde Zlatka Burića u režiji grupe autora Kabareta tamne zvijezde.

Marul za režiju Nenni Delmestre za režiju predstave Kašeta brokava Elvisa Bošnjaka, u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu.

Nagrade Marul za glumačka ostvarenja Mia Biondić za ulogu u predstaviKabaret tamne zvijezde Zlatka Burića u režiji grupe autora Kabareta tamne zvijezde i Goran Marković za ulogu Tome u predstavi Kašeta brokava Elvisa Bošnjaka i režiji Nenni Delmestre.

Marul za umjetničko ostvarenjeUmjetnička organizacija Četveroruka i Plesni centar Puls za autentično promišljanje ambijentalnog teatra u izvedbi projekta Od terora. Od borbe. Od boli. RASPLITANJE.

O nagradama Marul odlučivao je Ocjenjivački sud u sastavu: Viktoria Franić Tomić, teatrologinja; Belmondo Miliša, glumac i prevoditelj; Mislav Brumec, dramski pisac; Davor Mojaš, novinar i redatelj; te, Katja Pegan, redateljica.

Osim nagrada Marul bit će dodijeljena i nagrada žirija dnevnog lista Slobodna Dalmacija, generalnog medijskog pokrovitelja Festivala, koji je kao najbolje glumačko ostvarenje 26. Marulićevih dana izdvojio ono Urše Raukara u autorskom projektu Od terora. Od borbe. Od boli. RASPLITANJE. O ovoj je nagradi odlučio žiri čitatelja u sastavu: Željko Fržop, Marin Popović, Maja Proso, Boška Krstulović i Miranda Vidović.

Gledatelji 26. Marulićevih dana ocjenjivali su viđene predstave ocjenama od 1 do 5. Najvišu prosječnu ocjenu pubike zavrijedila je predstava Sveto S. u izvedbi Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice.

Za nagrade na 26. Marulićevim danima je, po izboru kazališnog kritičara Igora Ružića, konkuriralo deset predstava u produkciji kazališta iz Hrvatske, jednog bosanskohercegovačkog kazališta, dok su dvije bile koprodukcije hrvatskih s inozemnim kazališnim kućama.

Festival hrvatske drame 26. Marulićevi dani bit će zaključen 28. travnja na sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split. Svečanost zatvaranja započet će u 20 sati dodjelom festivalskih nagrada, a nakon toga će kao posljednju festivalsku predstavu kazalište Činoherní klub iz Praga izvesti LeduMiroslava Krleže. Nagrade Marul o kojima odlučuje Ocjenjivački sud Festivala dodjeljuju se u šest kategorija, na temelju ocjena gledatelja bit će proglašena najbolja predstava po sudu publike, a žiri čitatelja glavnog medijskog pokrovitelja, dnevnog lista Slobodna Dalmacija dodjelit će nagradu za najbolje glumačko ostvarenje.

U srijedu 27. travnja, predzadnjeg festivalskog dana 26. Marulićevih dana u 18 sati u bivšoj ambulanti Brodogradilišta na Putu Supavla bit će izveden autorski projekt Marine Petković LikerOd terora. Od borbe. Od boli. RASPLITANJE. Produkciju potpisuje umjetnička organizacija Četveroruka i Plesni centar Puls.

Kao zadnju predstavu u natjecateljskom programu 26. Marulićevih dana Bosansko narodno pozorište Zenica izvest će autorski projekt Tanje Miletić Oručević Sveto S. u srijedu 27. travnja s početkom u 21 sat na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta Split. Predstava je to koja dokumentarnim postupkom iz kazališne povijesti izvlači događaj iz 1990. kada je u beogradskom Jugoslovenskom dramskom pozorištu grupa Šešeljevih radikala prekinula izvedbu predstave Sveti Sava zeničkog kazališta. Taj je događaj, po riječima izbornika Marulićevih dana Igora Ružića za kazalište ono što je u nogometnoj sferi prekinuta utakmica u Maksimiru tog istog svibnja - događaj kojim je jedno društvo, parafrazom, zakucalo na vrata svoje zle kobi. Istodobno dokumentarna je to posveta kazalištu i jednoj zlosretnoj predstavi, „Sveto S“ je i prikaz kazališnog mehanizma iznutra, mehanizma koji je stroj za proizvodnju značenja, ali i za mljevenje ljudi.

Kabaret tamne zvijezde, autorski projekt Zlatka Burića u produkciji zagrebačkog Teatra &td na programu je 26. Marulićevih dana u ponedjeljak 25. travnja. Predstava se igra na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta Split s početkom u 20 sati. Zlatko Burić, legendarna umjetnička osobnost hrvatskog alternativnog kazališta, ovim se autorskim radom vratio u Hrvatsku kako bi još potvrdio ne samo svoj nego i status svoje prošlosti.

U nedjelju 24. travnja na 26. Marulićevim danima u službenoj festivalskoj konkurenciji bit će izvedene dvije predstave.

Na veliku scenu Hrvatskog narodnog kazališta Split u subotu, 23. travnja predstavu U registraturi Darija Harjačeka i Ante Kovačića izvest će ansambl Gradskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba.

U popratnom programu 26. Marulićevih dana u subotu 23. travnja u Nečujmu na Šolti održat će se 18. pjesničke manifestacijeČa, more, judi. Na sceni 55 Hrvatskog narodnog kazališta Split s početkom u 16:30 sati pod mentorstvom prof. Rade Šerbedžije i doc. Lenke Udovički studenti studija Gluma i mediji Sveučilišta u Rijeci predstavit će se izvedbom Stranca R.W. Fassbindera, u režiji Aleksandra Švabića. U foyeru Hrvatskog narodnog kazališta Split s početkom u 18 sati predstavit će se studenti 3. godine Preddiplomskog studija Gluma Umjetničke akademije u Splitu, i to izvedbom odabranih prizora iz Držićevih komedija pod mentorstvom izv. prof. Gorana Golovka.

Na Sjednici Vijeća Festivala hrvatske drame „Marulićevi dani“ održanoj 23. veljače 2016. godine u Zagrebu u Ministarstvu kulture, pod predsjedanjem zamjenice ministra kulture dr. sc. Ane Lederer i intendanta HNK Split i ravnatelja Marulićevih dana Gorana Golovka, prihvaćen je program predstojećeg 26. Festivala hrvatske drame koji će se održati u Splitu od 21. do 28. travnja ove godine. Izbornik Festivala kazališni kritičar Igor Ružić odabrao je deset predstava za izvođenje u službenoj festivalskoj konkurenciji. Osam predstava dolazi iz kazališta iz Hrvatske, jedna iz Bosne i Hercegovine, a jedna u hrvatsko-slovensko-makedonsko-srpskoj produkciji produkciji.

Kazališni kritičar Igor Ružić novi je izbornik Festivala hrvatske drame Marulićevi dani. Jednoglasno je tako odlučilo Vijeće Marulićevih dana na sjednici održanoj danas u Splitu.

Ovogodišnje izdanje jedinog kazališnog festivala posvećenog hrvatskoj drami održat će se u tradicionalnom terminu od 21 – 28. travnja u Splitu, u organizaciji Hrvatskog narodnog kazališta Split. Krajnji rok u kojem kazališta mogu prijaviti predstave za sudjelovanje na Festivalu je 11. siječnja.

Vijeće festivala hrvatske drame Marulićevi dani na sjednici održanoj u Hrvatskom narodnom kazalištu Split u srijedu 30. prosinca izabralo je tri nova člana tog tijela. Novi članovi su Tatjana Bertok Zupčević, Lada Martinac Kralj i Višnja Rogošić.

U skladu s odredbama Pravilnika o statusu, ustrojstvu i financiranju Festivala hrvatske drame «Marulićevi dani», Festival "26. Marulićevi dani" bit će održan u svom tradicionalnom terminu, odnosno u vremenu od 21. do 28. travnja 2016. (čl. 8 pravilnika), a izbornik će biti imenovan na prvoj sjednici Festivalskog vijeća.

Hrvatsko narodno kazalište Split, osnivač i organizator Festivala hrvatske drame Marulićevi dani, uputilo je javni poziv za predlaganje članova Festivalskog vijeća. Poziv proslijeđujemo u cijelosti.