Naslovnica / Marulićevi dani / 20. Marulićevi dani (2010)

Festival hrvatske drame i autorskog kazališta MARULIĆEVI DANI

20. Marulićevi dani (2010)

Na humanističkim, umjetničkim i estetskim načelima, davno utemeljenim u djelima Marka Marulića-Splićanina, posljednjega začinjavca, «oca hrvatske književnosti» i preteče moderne dramske riječi, poglavito njegovog dramskog epskog epa «Judite», prve knjige «u versih harvacki složena», rođena je ideja o jedinstvenoj kazališnoj smotri djela hrvatskih autora izvedenih u zemlji i inozemstvu.

Festival hrvatske drame i autorskog kazališta «Marulićevi dani» utemeljen je 1991. a ove godine održavaju se 20. MARULIĆEVI DANI. Festival se održava pod pokroviteljstvom i uz potporu Ministarstva kulture, Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije a u organizaciji Hrvatskog narodnog kazališta Split. Festival se održava u svom stalnom terminu od 21. do 28. travnja.

Za ovogodišnji festival, 19 hrvatska kazališta i 1 kazalište iz inozemstva prijavili su 30 predstava. Izbornica festivala je redateljica Nenni Delmestre.

Festival nije samo puka smotra kazališnih predstava, nego i mjesto susreta kazališnih djelatnika, kritičara i predstavnika javne riječi. Za okruglim stolovima i ove godine razgovarat će se o najaktualnijim pitanjima kazališta i kazališne umjetnosti u nas, koncertno će se izvesti (javno čitanje) prvonagrađeni tekstovi pristiglih na Natječaj za najbolji novi dramski tekst koji će dobiti nagradu «Mrin Držić», za 2009. koju Ministarstvo kulture tradicionalno dodjeljuje na Festivalu u Splitu, te održati kazališne radionice studenata glume iz Zagreba, Splita i Osijeka.

Na svečanom zatvaranju Festivala, dodijelit će se nagrade stručnog festivalskog žirija «Marul», nagrada publike i nagrada Slobodne Dalmacije, najboljim pojedincima i predstavama.

Svojim programom i statusom Festival hrvatske drame i autorskog kazališta, kao i tijekom proteklih devetnaest godina potvrdio se kao veliki praznik kazališta i hrvatskog glumišta i najrecentnija smotra hrvatske dramske riječi uopće.